Bezoek ook het tweede congres over het vervangingsbeleid
Op het eerste congres is besproken ‘waarom’ een vervangingsbeleid nodig is. Tevens heeft het eerste congres laten zien welke programma’s vanuit de overheid en vanuit Europa het vervangingsbeleid actief ondersteunen en controleren. Het eerste vervangingsbeleid congres op 11 mei j.l. werd door 170 bezoekers bezocht en gewaardeerd met een 7.8. Dit tweede congres belooft weer dezelfde kwaliteit te bieden.
Concreet op welke wijze, welke stappen Remko Houba, arbeidshygiënist bij Netherlands Expertise Centre for Occupational Respiratory Disorders (NECORD) laat u zien welke concrete stappen u moet nemen om tot een goed vervangingsbeleid te komen.
Controle Inspectie 2018 en het vervangingsbeleid
Diana Martens, Coördinerend Inspecteur Inspectie SZW, ontvouwt de plannen van de Inspectie voor 2018 en zal ingaan op het vervangingsbeleid en op welke wijze er gecontroleerd gaat worden.
Nieuwe ISO-norm veilig werken met chemische producten
Het vervangingsbeleid staat niet op zichzelf en maakt deel uit van de arbeidhygiënischestrategie die deels wordt gevoed door de arbo-wetgeving. Het is vreemd om te zien dat er veel internationale ISO-normeringen zijn met betrekking tot externe veiligheid maar een ISO-norm/richtlijn gericht op interne veiligheid en met name een ISO-normering voor veilig werken met chemische producten is er nog niet.
TNO, NEN, de internationale partijen achter Roadmap on carcinogens en Toxic zijn van mening dat een ISO-normering organisaties gaat helpen om veilig werken met chemischeproducten op niveau te krijgen en te houden. Met als gevolg minder ongevallen, minder doden op langere termijn, minder schadeclaims, minder boetes etc. Tijdens dit vervangingsbeleidcongres laten we de stand van zaken zien met betrekking tot de nieuwe ISO-richtlijn veilig werken met chemische producten.