Kennisbank

Gratis je kennis bijspijkeren. In de kennisbank vind je whitepapers, webinars en opgenomen webinars. Ze zijn hier stuk voor stuk gratis te bekijken.

Whitepapers

Meest recent

Blijf up to date en download nu de meest recente whitepapers of webinar opnames of schrijf je in voor aankomende webinars.

Whitepaper laboratorium

Whitepaper: Werken met gevaarlijke stoffen in het laboratorium

Stoffen zonder eigenaar

Type

Soort

Stappen

Stappen

Praktijkreeks: Vervangingsbeleid in de praktijk bij Waterschap Zuiderzeeland

27 februari, 2024
Vervanging van CMR-producten is een lastig vraagstuk. Het Waterschap Zuiderzeeland zette enige jaren geleden een vervangingsbeleid op voor CMR-houdende producten. Lees in deze praktijkreeks alles over hun pragmatische en breed gedragen aanpak. Mooie inspratie om zelf ook aan de slag te gaan met jouw vervangingsbeleid!

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

31 januari, 2024
Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Chroom VI

11 januari, 2024
Chroom VI is een stof die ontstaat door verbinding met andere componenten tijdens het productieproces. Het wordt dus niet apart geleverd met een SDS. Daarbij is chroom VI een kankerverwekkende stof en veroorzaakt een groot gezondheidsrisico. Zorg dat je weet bij welke werkprocessen chroom VI kan ontstaan, zodat je jouw medewerkers hiertegen kan beschermen. Deze whitepaper vertelt je alles wat je moet weten over de toepassingen, risico’s en preventieve maatregelen bij werkzaamheden met chroom VI.

Het veiligheidsinformatieblad (VIB)

7 december, 2023
Het veiligheidsinformatieblad (VIB) of Safety Data Sheet (SDS) is hét instrument voor de communicatie tussen leveranciers en gebruikers van chemicaliën. Per 1 januari 2025 moet op ieder VIB ook een UFI-code vermeld staan. Deze verplichting is er nu al voor nieuwe producten die op de markt komen. In dit whitepaper vertellen we je meer over het wettelijk kader dat ten grondslag ligt aan het VIB en natuurlijk is er aandacht voor de aanvullende verplichtingen rond de UFI-code. Met deze informatie weet je als leverancier aan welke richtlijnen jouw VIB moet voldoen. Als eindgebruiker geeft dit je een overzicht van de richtlijnen die er zijn voor een VIB in Europa.

Management onepager: Hoe veilig is jouw organisatie?

27 september, 2023
Veiligheid op de werkvloer is misschien niet het meest opwindende onderwerp en het zal zeker niet het gesprek van de dag zijn tijdens de borrel. Niettemin is het van vitaal belang voor de continuïteit en het succes van jouw organisatie. Het gaat niet alleen om het naleven van wet- en regelgeving; het gaat om het beschermen van de ruggengraat van jouw bedrijf – de medewerkers.

De rol van arbokerndeskundigen bij werken met gevaarlijke stoffen

4 juli, 2023
Wat is de rol van verschillende arbokerndeskundigen bij veilig werken met gevaarlijke stoffen, wat moeten ze doen binnen het 4 stappentraject van de Arbeidsinspectie en hoe moeten de verschillende arbodeskundigen samenwerken in dit proces? Dit artikel gaat daar verder op in.
We laden meer artikelen...

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Toxic nieuwsbrief en krijg gratis toegang tot boeiende webinars, whitepapers en het allerlaatste nieuws!