Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Dat geldt voor alle fijnstof, maar vooral voor kankerverwekkende stoffen zoals inadembaar kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Werknemers die hiermee in aanraking komen, moeten voorzichtig zijn en op een verantwoorde, veilige en vooral gezonde manier werken. Als werkgever ben je verplicht om aan te tonen dat het werk onder gezonde omstandigheden gedaan kan worden. Stofvrij werken is hierbij een belangrijk thema. Maar hoe zorg je voor veilige (stofvrije) werkomstandigheden?
“Het Ministerie van SZW heeft beleid ontwikkeld voor stof op de werkplek en handhaaft deze wetgeving met de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie). Hierbij wordt gecontroleerd op ‘zichtbaar stof’ dat vrijkomt in de ademzone van de werknemer”.
De blootstelling van de werknemers aan fijnstof mag, gemeten in de ademzone, de grenswaarde stoffen op de werkplek gemiddeld over een 8-urige werkdag niet overschrijden. In de praktijk is dit zonder hulpmiddelen niet haalbaar. Daarom staat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder andere het gebruik van stofzuigers toe om de werkvloer stofvrij te maken.