Definitief: oplosmiddel Trichloorethyleen verhoogt risico op Parkinson

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

We schreven er al over in juli 2022; het klaarblijkelijk negatieve effect van Trichloorethyleen (TCE) op de basale ganglia, een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt in het reguleren van verschillende functies zoals beweging, emotie, motivatie en cognitie. Een nieuwe studie onder tienduizenden Amerikaanse veteranen neemt hier enige laatste twijfel over weg.

De studie analyseerde de gezondheidsgegevens van ruim 340.000 Amerikaanse veteranen waaronder meer dan 84.000 Amerikaanse militaire veteranen die tussen 1975 en 1985 ten minste drie maanden op Camp Lejeune in North Carolina hadden doorgebracht. De waterbronnen van die basis waren zwaar verontreinigd met TCE en andere gechloreerde koolwaterstoffen, die in verband werden gebracht met Parkinson.

De studie vond dat veteranen die destijds gestationeerd waren op Camp Lejeune een 70% hoger risico op Parkinson hadden dan die op andere basissen in Californië, die wel schoon drinkwater hadden. Voor camp Lejeune veteranen waarbij geen Parkinson was gediagnostiseerd bleek het risico op verschillende prodromale kenmerken van Parkinson ook significant hoger. Prodromale kenmerken van Parkinson zijn vroege symptomen die kunnen wijzen op een verhoogd risico op de ziekte. Deze symptomen zijn onder meer tremoren, stijfheid, traagheid van beweging, veranderingen in spraak en schrijven, verminderde reukzin, slaapstoornissen, constipatie, depressie, angst en erectiestoornissen.

TCE is een lipofiele stof die vrij door de huid en celmembranen kan bewegen, inclusief de bloed-hersen-barrière, het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen. De stof verdampt ook makkelijk in de lucht en kan worden ingeademd. TCE wordt vaak gebruikt als oplosmiddel en ontvetter in de industrie en werd vroeger gebruikt in stomerijen en als koelmiddel in airconditioners en koelkasten.

Hoewel in Europa de zwaarste lucht- en bodemvervuiling met TCE voorbij is, kan blootstelling aan oude vervuiling nog steeds via het grondwater plaatsvinden. Bijvoorbeeld via verdamping onder huizen die op vervuilde grond zijn gebouwd. TCE is overigens niet de enige risicofactor; ook verschillende bestrijdingsmiddelen, zoals paraquat en rotenon, zijn in de ban gedaan door een verhoogt risico op Parkinson.

Bron: JAMA Neurology

06-06-2023

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.