Oplosmiddelen en Parkinson in het beroep

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Dat oplosmiddelen slecht zijn voor de hersenen is al zeer lang bekend. De afgelopen jaren zijn er aanwijzingen voor een verband met Parkinson, dus beschadiging van de basale ganglia. Hierbij zijn naast het bekende n-hexaan vooral de gechloreerde koolwaterstoffen verdacht. Van trichloorethyleen is bekend dat het de bloed-hersenbarrière passeert. In dierstudies is gevonden dat ten gevolge daarvan de dopaminerge neuronen in de substantia nigra in aantal afnemen, wat leidt tot bewegingsproblemen.

 

lees meer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.