Voor Toxic Gebruikers: Classificatie van stoffen met tijdelijk 9xx EC-nummer

38208_Header Toxic_Twitter

Classificatie van stoffen met tijdelijk 9xx EC-nummer

 Stoffen met een tijdelijk EC-nummer (9xx) zijn de stoffen die zich nog in de preregistratiefase van de ECHA bevinden. Het betreft hierbij in veel gevallen hydrocarbons (koolwaterstoffen). Dit zijn oorspronkelijk aardolie/steenkoolderivaten die een EC-nummer hadden beginnend met bijv. 265. Deze stoffen staan op de SZW-lijst als kankerverwekkend:

 

Omdat de stoffen met de tijdelijke EC-nummers (9xx) nog niet wettelijk zijn beoordeeld, kunnen we CMR niet uitsluiten. Wij hadden deze stoffen daarom CMR geclassificeerd, met deze verklarende opmerking: Een of meer ingrediënten van het product bevinden zich in de beoordelingsfase van de ECHA en zijn nog niet wettelijk beoordeeld. De CMR-status van dit product kan derhalve vooralsnog niet worden uitgesloten. Dit wordt ook op de WIK weergegeven.

 

Wij kregen echter veel vragen over de CMR-classificatie van de 9xx EC-nummers, ondanks de verklaring die we erbij geven. We hebben daarom besloten om wél de zin op te nemen (zie hieronder), maar de stof niet als CMR te classificeren.

 De melding van die zin is wel van belang. We maken er daarmee iedereen op attent dat de stof nog niet is geregistreerd. Ons advies is daarnaast ook om bij het werken met de stof alle voorzorgsmaatregelen te nemen die voor een CMR-stof van toepassing zijn.

 

 

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

Whitepaper laboratorium

Whitepaper: Werken met gevaarlijke stoffen in het laboratorium

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.