Dode walvis

Verboden PCB’s vormen nog steeds een groot milieuprobleem

Onderzoekers hebben alarmerende ontdekkingen gedaan over de aanwezigheid van PCB’s in het milieu, zo blijkt uit een recent gepubliceerd rapport in Science of The Total Environment. PCB’s, oftewel polychloorbifenylen, zijn chemische stoffen die al decennialang bekend staan als zeer gevaarlijk en kankerverwekkend. Ondanks het feit dat het gebruik ervan al 40 jaar geleden werd verboden, blijken PCB’s nog steeds een ernstig probleem te vormen vanwege hun trage afbraak in het milieu.

PCB-varianten

De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat er tegenwoordig meer PCB’s worden geproduceerd dan ooit tevoren. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van nieuwe PCB-varianten die per ongeluk worden geproduceerd als bijproducten van industriële chemische processen. Deze ontstaan onbedoeld tijdens verschillende chemische processen en worden niet altijd gedetecteerd in milieuonderzoeken. Hierdoor kunnen ze een groeiend milieuprobleem vormen. In de Verenigde Staten alleen al werd in 2019 meer dan 40.000 ton van deze nieuwe varianten geproduceerd, wat meer is dan de piekproductie van ‘gewone’ PCB’s in 1970.

PCB’s werden oorspronkelijk gebruikt in apparaten zoals koelkasten, maar later werden ze ook gevonden in materialen zoals verf, rubber en asfalt. De gevolgen van deze stoffen zijn verstrekkend, waarbij de afname van het aantal grote zeezoogdieren rechtstreeks aan dit industriële gif wordt toegeschreven. Dieren hoger in de voedselketen krijgen meer van deze gifstoffen binnen, wat een cascade-effect heeft op het ecosysteem.

Noodzaak van onderzoek naar PCB-risico’s

Chemiegiganten zoals Monsanto worden genoemd als enkele van de bekendste producenten van PCB’s, volgens The Guardian. Terwijl de huidige wetgeving zich richt op het verminderen van blootstelling aan oude, door bedrijven vervaardigde PCB-mengsels, is het belangrijk om te overwegen of het tijd is voor een andere aanpak. Het is belangrijk om de risico’s van bijproduct PCB’s te begrijpen en deze te integreren in gezondheidsbeoordelingen voor de bevolking. Dit vereist een diepgaander onderzoek naar de impact van PCB’s, inclusief de varianten die niet dioxine-achtig zijn. Niet-dioxine-achtige varianten zijn PCB’s die niet dezelfde chemische structuur hebben als dioxines, een andere groep giftige stoffen die vergelijkbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Deze varianten worden vaak apart beschouwd vanwege hun specifieke toxicologische eigenschappen en risico’s.

Toxic Productregistratie​

De basis van veilig werken met chemische producten, is actuele en gecontroleerde informatie. Een veiligheidsbeleid gebaseerd op verouderde informatie is niet alleen in strijd met de Arbowet, het zorgt ook voor gevaarlijke situaties op de werkvloer. Natuurlijk snappen wij dat het opvragen van Safety Data Sheets (SDS’en), controleren van de classificaties van componenten en verwerken van deze informatie veel tijd kost. Waardevolle tijd, die je beter kan inzetten voor inhoudelijke taken die alleen jíj kan doen. Daarom verzorgt Toxic Productregistratie deze administratie, en meer.

Met Toxic Productregistratie heb je de hulp van onze ervaren redactie. Jij geeft aan welke chemische producten je gebruikt; wij vragen het SDS op, controleren dit en zetten de informatie voor je klaar in Toxic.

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.