Het Rijk, bedrijfsleven en koepels van provincies, gemeenten en waterschappen hebben unaniem ingestemd met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024, nadat tests hadden aangetoond dat het digitale stelsel technisch gereed was.
De Omgevingswet bundelt veel wetten en regels die te maken hebben met onze leefomgeving. Het doel van de wet is om op een nieuwe manier na te denken en te handelen over de ontwikkeling van gebieden. Het gaat niet langer om problemen per sector te benaderen, maar om op een integrale en samenhangende manier te werken aan oplossingen voor grote uitdagingen op het gebied van woningbouw, duurzame energie, infrastructuur, landbouw en natuur. Ook verschillende wetten rond gevaarlijke, giftige en CMR stoffen horen hierbij.
De Omgevingswet maakt procedures sneller en harmoniseert regels en voorschriften over onze leefomgeving. Er komt ook een digitaal loket waar vergunningen kunnen worden aangevraagd.
Om een goede start te maken met de Omgevingswet is het belangrijk dat overheden en het bedrijfsleven op tijd weten wanneer de wet van kracht wordt. Op verzoek van de Eerste Kamer wordt er ook voorlichting gegeven aan burgers en het bedrijfsleven over hun participatie in het nieuwe stelsel.
Bron: Rijksoverheid
29-03-2023