Toxicoloog: teflonfabriek Dordrecht moet uitstoot beperken

Teflonfabriek Chemours in Dordrecht moet voorlopig de uitstoot van de stof GenX beperken. Eerst moet duidelijk zijn wat de gezondheidsrisico’s van die stof zijn en of het gif in de omgeving van de fabriek is terechtgekomen. Daarvoor pleit hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht.  De Volkskrant schrijft vanochtend dat de uitstoot van GenX de gezondheid van werknemers en omwonenden bedreigt. Dat zou zijn aangetoond door laboratoriumproeven met ratten en muizen in de Verenigde Staten. Die kregen onder meer kanker en nierziekten. Ook liepen ze leverschade op.

Chemours ontkent dat de stof kankerverwekkend is. Volgens het bedrijf zeggen laboratoriumproeven niets over de gezondheidsrisico’s voor mensen. “Dat is onzin”, zegt hoogleraar Van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal. “Ons hele veiligheidssysteem is gebaseerd op uitkomsten van onderzoeken bij dieren. De fabriek moet niet zeggen dat het niet vergelijkbaar is.” Hij pleit ook voor extra bescherming van werknemers. 

Identieke stof

GenX is qua molecuulstructuur nauwelijks anders dan de kankerverwekkende stof PFOA. Chemours werkte de afgelopen jaren met PFOA, maar stopte daarmee vanwege de gezondheidsrisico’s.”In proeven hebben PFOA en GenX hetzelfde effect”, zegt Van den Berg. “Als toxicoloog zeg ik dat we met GenX een identieke stof te pakken hebben.” GenX staat in Europa niet op een lijst met verboden of gevaarlijke stoffen. Volgens de hoogleraar kan het zijn dat de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek niet met de autoriteiten hier zijn gedeeld

Bron: http://nos.nl/artikel/2118628-toxicoloog-teflonfabriek-dordrecht-moet-ui…

Deel op social media:

Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer

Risicovolle stoffen in MKB, een veilige weg naar beheer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.