RIVM: vraag en antwoord PFAS

We lezen het overal: PFAS! Ongetwijfeld roept dit af en toe vragen op. Het RIVM komt daarom nu met een overzichtelijke vraag en antwoord pagina. Hieronder een korte samenvatting.

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) is een groep chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt en van nature niet voorkomen in het milieu. Deze stoffen hebben handige eigenschappen, zoals water-, vet- en vuilafstotendheid. PFAS wordt gebruikt in verschillende producten, waaronder smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Daarnaast vinden ze toepassing in verschillende industriële processen.

PFAS komt in het milieu terecht door emissies uit fabrieken die de stoffen produceren of gebruiken. Daarnaast kan het ook het milieu bereiken door het gebruik van PFAS-houdende producten, zoals blusschuim, textielimpregneermiddelen en smeermiddelen. Als deze producten worden weggegooid, kunnen ze bijdragen aan de verspreiding van PFAS in het milieu.

Het RIVM benoemt dat PFAS een negatief effect kan hebben op zowel het milieu als de gezondheid. PFAS blijft namelijk langdurig aanwezig in het milieu en kan zich ophopen in organismen, waaronder mensen. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid en de lever, het afweersysteem, de hormoonhuishouding en de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Het RIVM adviseert daarom om de blootstelling aan PFAS zoveel mogelijk te beperken.

Meer lezen over PFAS: RIVM

Deel op social media:

Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer

Risicovolle stoffen in MKB, een veilige weg naar beheer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.