RIVM: vraag en antwoord PFAS

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

We lezen het overal: PFAS! Ongetwijfeld roept dit af en toe vragen op. Het RIVM komt daarom nu met een overzichtelijke vraag en antwoord pagina. Hieronder een korte samenvatting.

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) is een groep chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt en van nature niet voorkomen in het milieu. Deze stoffen hebben handige eigenschappen, zoals water-, vet- en vuilafstotendheid. PFAS wordt gebruikt in verschillende producten, waaronder smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Daarnaast vinden ze toepassing in verschillende industriële processen.

PFAS komt in het milieu terecht door emissies uit fabrieken die de stoffen produceren of gebruiken. Daarnaast kan het ook het milieu bereiken door het gebruik van PFAS-houdende producten, zoals blusschuim, textielimpregneermiddelen en smeermiddelen. Als deze producten worden weggegooid, kunnen ze bijdragen aan de verspreiding van PFAS in het milieu.

Het RIVM benoemt dat PFAS een negatief effect kan hebben op zowel het milieu als de gezondheid. PFAS blijft namelijk langdurig aanwezig in het milieu en kan zich ophopen in organismen, waaronder mensen. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid en de lever, het afweersysteem, de hormoonhuishouding en de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Het RIVM adviseert daarom om de blootstelling aan PFAS zoveel mogelijk te beperken.

Meer lezen over PFAS: RIVM

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.