Nederlands voorzitterschap EU Europese Unie - EP

Nieuwe bindende Europese grenswaarden bij bescherming tegen de risico’s van werken met kankerverwekkende stoffen

Op 17 januari 2020 treden in de lidstaten van de EU nieuwe bindende Europese grenswaarden voor het werken met kankerverwekkende stoffen in werking. Deze grenswaarden geven de maximale concentraties voor kankerverwekkende stoffen in de lucht op de werkplek aan en moeten werknemers in heel Europa beter beschermen tegen de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen.

Tot nu toe was er geen minimum beschermingsniveau doordat lidstaten voor belangrijke kankerverwekkende stoffen verschillende (en soms geen) nationale grenswaarden hadden. De nieuwe bindende grenswaarden zorgen voor een Europees minimum beschermingsniveau en een meer gelijk Europees speelveld. Iets waar Nederland zich tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 sterk voor gemaakt heeft.

Dit eerste uitbreidingsvoorstel is nu geïmplementeerd in nationale regelgeving (bijlage XIII van de Arboregeling) en treedt op 17 januari 2020 in werking. Voor diverse stoffen waren er in Nederland al voldoende beschermende grenswaarden. De implementatie van de Europese grenswaarden leidt daardoor in totaal tot 2 nieuwe grenswaarden (o- toluïdine en hydrazine) en tot 4 verlaagde (strengere) grenswaarden (crylamide, 1,2- epoxypro-paan, vinylchloridemonomeer, vuurvaste keramische vezels).

 

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.