Neuroloog Bas Bloem: Boeren lopen groter risico op Parkinson

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

spuitenaardappelen_sr2

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Wereldwijd lijden ruim 7 miljoen mensen aan deze aandoening. Blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen draagt bij aan de snelle groei van de ziekte van Parkinson én boeren hebben een ‘enorm verhoogd risico’ om het te krijgen, zegt hoogleraar en neuroloog Bas Bloem in het zomernummer van het vakblad Akkerwijzer.

Het aantal mensen dat lijdt aan de ziekte van Parkinson is de afgelopen tien, twintig jaar wereldwijd verdubbeld. Bas Bloem verwacht dat deze verdubbeling de komende jaren verder doorzet. Deze trend kan volgens de neuroloog deels worden verklaard door veroudering (naarmate je ouder wordt, neemt het risico op de ziekte toe) en voor een klein deel door erfelijke factoren. Een andere verklaring is volgens Bloem te vinden in vervuiling van onze omgeving: luchtvervuiling, blootstelling aan zware metalen, oplosmiddelen (trichloorethyleen) én gewasbeschermingsmiddelen.

Lees meer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.