CSRD

Let op! Nieuwe relevante wetgeving voor veiligheidsprofessionals

Het bedrijfsleven zit vol met veiligheidsprofessionals met diverse titels, zoals HSE’er, SHEQ-manager, Health & Safety officer, preventiemedewerker en ga zo maar door. Maar één belangrijk ding hebben jullie gemeen: jullie zijn allemaal verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen en de veiligheid van de omgeving van jullie organisatie. En in die tweede tak staat een hoop te gebeuren! 

Wat is CRSD? 

De nieuwe Europese CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht bedrijven om gedetailleerd te rapporteren over hun duurzaamheidsdoelen en hun milieu-impact. In totaal zijn er 12 onderwerpen waarop bedrijven moeten gaan rapporteren. Een aantal van deze onderwerpen zijn verplicht, een aantal hoeven alleen opgepakt te worden als het relevant is voor de organisatie.  

Deze onderwerpen zijn uitgewerkt in ESRS’en, wat staat voor Environmental and Social Reporting Standards. Hierin wordt uitgelegd wat er per onderwerp moet worden gerapporteerd. Een aantal van deze onderwerpen vallen in jouw straatje als veiligheidsprofessional. Zo gaat de ESRS E1 over de impact op klimaatverandering, ESRS E2 over de mate van vervuiling en ESRS E6 over het gebruik van grondstoffen en circulariteit. Allemaal thema’s die jou waarschijnlijk niet vreemd zijn. 

De nieuwe rapportagestandaard volgens de CSRD vereist dat bedrijven concrete gegevens gaan meten en rapporteren over deze thema’s. En daarvoor is heel veel data nodig, want grove statements zijn niet meer voldoende. De CSRD vereist dat bedrijven concrete cijfers presenteren over hun impact, doelen vaststellen en de voortgang monitoren en delen. 

De impact van de CRSD op jouw werkzaamheden 

Grote kans dus dat jij, als verantwoordelijke voor de veiligheid van de omgeving van jullie organisatie, hiermee in aanraking gaat komen. Dit kan zijn omdat: 

  • jouw organisatie zelf volgens de CSRD-richtlijn moet gaan rapporteren per januari 2025 (dit geldt alleen voor grotere organisaties, hier kun je kijken of de CSRD van toepassing is op jouw organisatie); 
  • jouw organisatie zelf over een aantal jaar volgens de CSRD-richtlijn moet gaan rapporteren, maar nu alvast de nodige voorbereidende stappen gaat zetten; 
  • volgens de CSRD-richtlijn zullen klanten van jouw organisatie verplicht zijn om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten. Hierdoor is het mogelijk dat ze jouw organisatie vragen (moeten) stellen over de milieu-impact van de producten of diensten die ze bij jullie inkopen. 

Omdat de richtlijn nu alleen nog voor grotere organisaties geldt, is de kans groot dat jouw organisatie nu alleen nog via klantvragen met de CSRD in aanraking komt. Als jij deze data helder kan aanleveren, geeft dat jouw organisatie een concurrentievoordeel. Zorg dus dat jij goed voorbereid bent op de impact van de CSRD, zodat jij deze vragen helder kan beantwoorden. 

Veel informatie over de CSRD is op dit moment gericht op CFO’s, accountants en duurzaamheidsmanagers. Niet alles hiervan is voor jou direct relevant. Daarom volgen wij vanuit Toxic, samen met onze collega’s van het JES!-team binnen Sdu, de ontwikkelingen op de voet en filteren welke informatie en events voor jou als veiligheidsprofessional relevant zijn. We willen namelijk dat je goed voorbereid bent op wat komen gaat, maar snappen ook dat je niet genoeg tijd heb om alle informatie hierover te lezen. 

CSRD Roadshow 

Daarom nu de eerste aankondiging van een relevant evenement voor veiligheidsprofessionals met betrekking tot de CSRD: de CSRD Roadshow – Gebouwde Omgeving. Tijdens dit evenement worden de verschillende kanten van de nieuwe wetgeving belicht door sprekers vanuit diverse disciplines. Het gaat niet alleen over de invloed die de regelgeving heeft op jouw werkzaamheden, jouw onderhoudsteam en jouw organisatie, maar ook juist wat het jou en jouw bedrijf oplevert.  

Dit evenement is vooral interessant voor de sectoren Infra, Gebouwde Omgeving, Procesindustrie en Manufacturing. De CSRD Roadshow – Gebouwde Omgeving vindt plaats op 27 maart 2024 op de Radboud Universiteit Nijmegen van 13.00 tot 16.30 uur. 

Je kunt je aanmelden via deze link

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.