Isocyanaten oorzaak astma bij chauffeur

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

tankwagen

Isocyanaten zijn sterk reactieve stoffen die in de industrie op allerlei plekken worden toegepast. Grofweg kun je zeggen dat monoisocyanaten sterk irriterend zijn en zo een RADS kunnen veroorzaken. Bij diisocyanaten is echter sprake van een immunologische reactie en kun je spreken van allergische longaandoeningen zoals astma.

Hoewel isocyanaten wereldwijd worden gezien als een belangrijke oorzaak van beroepslongaandoeningen, worden ze in Nederland niet vaak gemeld. In een recent artikel van Eisenhawer et al. (2020), worden wel Duitse cijfers genoemd. Het aantal als beroepsziekte geaccepteerde gevallen was in 2016 59; in 2017 44 en in 2018 50. Het artikel gaat uitgebreid in op het belang van goede diagnostiek door beschrijving van een geval van beroepsastma bij een vrachtwagenchauffeur.

Lees meer

Donwload ook deze whitepaper over Isocyanaten

 

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.