Inspectie SZW legt afwerkbedrijven onder vergrootglas

De inspectie SZW controleert afwerkbedrijven als schilders, betonrenoveerders en vloercoatingbedrijven deze maand extra streng.

Omdat er in deze bedrijven veel met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt kijkt de inspectie of zij voldoen aan de REACH-verplichtingen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

De inspectie heeft ook speciale aandacht voor de rol van de zogenoemde veiligheidsinformatiebladen (VIB). Die blijken vaak niet up-to-date.

Verplichte beschermingsmaatregelen

“Om ervoor te zorgen dat werknemers niet ziek worden van het werken met gevaarlijke stoffen, zijn bedrijven verplicht beschermingsmaatregelen te nemen”, legt een woordvoerder uit. “De juiste maatregelen nemen kan alleen als werkgevers over juiste informatie beschikken over de risico’s van de gevaarlijke stoffen waarmee wordt gewerkt. Het VIB is één van de belangrijkste informatiebronnen.”

Leveranciers van gevaarlijke stoffen zijn verplicht een VIB mee te leveren, maar dat wordt nogal eens nagelaten. “Vaak zijn de gebruikte VIB’s te oud of soms zelfs helemaal niet aanwezig”, stelt de Inspectie.

Voor meer informatie: dinsdag op www.cobouw.nl en woensdag in het Cobouw-weekblad meer nieuws en achtergronden over veiligheid in de bouw.

Deel op social media:

Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer

Risicovolle stoffen in MKB, een veilige weg naar beheer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.