Hoe reageert de industrie op het PFAS-verbod? Spotten we via clichés, zoals de uitspraak dat alles giftig is als je er genoeg van neemt, met de ernst van de situatie? Esther Thole uit haar frustratie op de weinig inspirerende aanpak vanuit de industrie.
Esther Thole, wetenschapsjournalist, uit haar frustratie omdat ze teleurgesteld is in de reactie van de chemische industrie op het voorgestelde PFAS-verbod binnen de EU. Ze had gehoopt op een proactieve en vernieuwende benadering van de industrie, waarbij de zorgen en belangen van alle betrokkenen werden meegenomen. In plaats daarvan heeft ze het gevoel dat de reactie van de industrie clichématig en ontwijkend is.
PFAS-producent Chemours liet topvrouw Denise Dignam interviews geven aan Europese kranten, een veelbelovend initiatief, echter bleek de inhoud van deze interviews volgens Thole teleurstellend. Het lijkt erop dat Dignam niet in staat is geweest om een vernieuwend verhaal te presenteren dat recht doet aan het onderwerp en aan de zorgen en belangen van alle betrokkenen. In plaats daarvan heeft ze zich volgens Thole verscholen achter algemene uitspraken en clichés, zoals de opmerking dat alles giftig is als je er genoeg van neemt. Ontwijkend en weinig overtuigend. Dignam lijkt geen verantwoordelijkheid te nemen voor eerdere lozingen. Thole uit dat er te veel wordt vastgehouden aan regels in plaats van vooruit te kijken en problemen proactief aan te pakken.
Kortom, frustratie alom om de teleurstellende en weinig inspirerende manier waarop bedrijven zoals Chemours reageren op het PFAS-verbod. Alles is giftig al je er genoeg van neemt, maar wanneer dringt het door dat het eindelijk genoeg is?
Bron: Esther Thole
04-07-2023