Het exporteren van giftige stoffen naar landen met zwakkere regelgeving is een hypocriete praktijk die schadelijk is voor de volksgezondheid en het milieu. Wat binnen onze grenzen als ongezond wordt beschouwd, heeft elders dezelfde schadelijke effecten. De meeste landen hebben strenge regels voor het gebruik en de verkoop van giftige stoffen binnen hun eigen grenzen. Deze stoffen worden echter vaak zonder enige beperking geëxporteerd naar landen met minder strikte regelgeving, wat leidt tot een ongelijke bescherming van de volksgezondheid en het milieu. Wij lichten een paar belangrijke punten uit over de export van chemicaliën buiten de EU en de risico’s hiervan.
- Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun producten en de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken. Het simpelweg exporteren van giftige stoffen naar andere landen om verantwoordelijkheid te ontlopen, is onaanvaardbaar en draagt bij aan de hypocriete situatie waarin gezondheidsrisico’s elders worden vergroot.
- Een exportverbod voor giftige stoffen, ongeacht de bestemming, is noodzakelijk om de huidige situatie aan te pakken en de volksgezondheid en het milieu te beschermen. Door de export van giftige stoffen te verbieden of onder streng toezicht te houden, kunnen bedrijven niet langer hun verantwoordelijkheid ontlopen en wordt de verspreiding van schadelijke stoffen beperkt.
- Naast een exportverbod is internationale samenwerking en harmonisatie van regelgeving essentieel. Door samen te werken en strengere normen vast te stellen, kunnen landen ervoor zorgen dat giftige stoffen wereldwijd op een verantwoorde manier worden behandeld. Dit voorkomt dat schadelijke stoffen gemakkelijk kunnen worden verplaatst naar landen met zwakkere regelgeving.
- Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat de export van giftige stoffen een circulair probleem is. Deze stoffen kunnen door gebruik in de landbouw uiteindelijk weer in ons geïmporteerde voedsel terechtkomen, waardoor de schadelijke effecten ervan terugkeren naar ons eigen land.
.
Dit onderstreept het belang van het aanpakken van de huidige situatie en het implementeren van strengere regelgeving om ervoor te zorgen dat giftige stoffen niet alleen elders, maar ook hier geen schade aanrichten. Het beschermen van de volksgezondheid en het milieu moet een prioriteit zijn, zowel op nationaal als internationaal niveau.
België volgde afgelopen vrijdag Duitsland en Frankrijk en stelde een exportverbod in voor bepaalde chemische producten, onafhankelijk van de plannen van de Europese Unie. Dit wordt positief ontvangen door ngo’s die pleiten voor een exportverbod. Hoewel er nog uitdagingen zijn, zoals een EU-breed verbod, is het nu aan de Europese Unie en andere landen om deze stap te volgen en samen te werken voor een effectief beleid dat de belangen van multinationals in evenwicht brengt met de rechten van mensen en het milieu.
Exporteert jouw organisatie chemicaliën naar het buitenland? Hoe zorgen jullie ervoor dat dit op een veilige manier gebeurd voor zowel je Nederlandse collega’s als je ‘collega’ in het buitenland?
Toxic© wij werken aan een wereld waarin werk geen leven meer kost
Bron: DeMorgen
28-6-2023