europees_hof

Europese Hof van Justitie heeft bezwaren verworpen tegen het plaatsen van GenX op de Kandidaatslijst met zeer zorgwekkende stoffen

Het Europese Hof van Justitie heeft alle bezwaren verworpen tegen het plaatsen van HFPO-DA

Het Europese Hof van Justitie heeft alle bezwaren verworpen tegen het plaatsen van HFPO-DA (heptafluoropropylene-oxide-dimer acid en aanverwante stoffen), ook wel bekend als GenX-stoffen, op de Kandidaatslijst met zeer zorgwekkende stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk, verplaatsen zich makkelijk in het milieu en worden nauwelijks afgebroken. Nederland heeft het initiatief genomen om op basis van deze eigenschappen de GenX-stoffen op deze lijst te plaatsen in de categorie “vergelijkbare zorg”. Het is de eerste keer dat een stof op basis van deze eigenschappen op de Kandidaatslijst met zeer zorgwekkende stoffen is geplaatst. In 2019 heeft ECHA de GenX-stoffen op deze lijst geplaatst, maar daar werd bezwaar tegen ingediend. 

GenX is een technologie die wordt gebruikt om coatings (fluorpolymeren) te maken. GenX-stoffen vallen onder de groep van PFAS-stoffen. Eerder heeft het RIVM aangetoond dat GenX-stoffen in het milieu terecht komen. Lees hier de uitspraak van de rechter: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=254484&doclang=EN. Voor meer informatie over PFAS- en GenX-stoffen zie: https://waarzitwatin.nl/stoffen/pfas.

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.