Ernstige ongelukken op het werk worden vaak niet gemeld bij de inspectie

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Veel werkgevers weten niet dat bedrijfsongevallen meteen gemeld moeten worden aan de arbeidsinspectie. Onderzoek naar de oorzaak van een ongeluk blijft vaak uit.

Als een werknemer een ongeval krijgt op de werkvloer, moet de werkgever daar direct melding van doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dan kan een inspecteur de oorzaak van het bedrijfsongeval onderzoeken, en beoordelen of de werkplek wel veilig genoeg is. Of dat de kans aannemelijk is dat er meer ongevallen zullen plaatsvinden.

Werkgevers verzuimen die meldingsplicht vaak, blijkt uit recent onderzoek van de arbeidsinspectie zelf, onderdeel van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Van slechts de helft van het aantal bedrijfsongevallen per jaar is de inspectie op de hoogte.

De wet verplicht werkgevers om arbeidsongevallen te melden die leiden tot blijvend letsel, een ziekenhuisopname of tot de dood. Werkgevers moeten die melding meteen doen, maar een concrete deadline (bijvoorbeeld binnen een uur) is er vaak niet. Belangrijker is dat de werkgever de inspectie niet hindert, door eerst kapotte machines te repareren of op andere manieren het onderzoek belemmert.

Boete
Werkgevers die geen melding doen, of het onderzoek wel hinderen, riskeren een boete die kan oplopen tot 50.000 euro. Maar de inspectie sanctioneert zelden. “Want als wij nooit op de hoogte worden gebracht van een ongeval, kunnen we ook niet weten dat de werkgever de meldingsplicht heeft verzuimd”, zegt een woordvoerder.

Lees meer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.