ECHA lanceert nieuwe openbare database voor chemische stoffen

ECHA, de European Chemicals Agency, heeft de lancering aangekondigd van een nieuwe openbare database genaamd ECHAChem. Deze database bevat op dit moment alleen nog alle gegevens die bedrijven hebben ingediend in hun REACH-registraties.

REACH staat voor Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, een EU-verordening die tot doel heeft de gezondheid van mens en milieu te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. ECHAChem zal in de komende jaren geleidelijk de gegevens van hun huidige website overzetten naar deze nieuwe database.

Gedurende deze overgangsperiode blijven zowel de bestaande als de nieuwe database beschikbaar voor raadpleging. Op de webpagina van ECHAChem wordt praktische informatie verstrekt over de overgang, samen met updates over de laatste ontwikkelingen. Daarnaast is er een tijdlijn beschikbaar met de belangrijkste releases en de bijbehorende informatie.

Gebruik van de ECHA database

Zo kunnen gebruikers gemakkelijk zoeken naar informatie over chemische stoffen. Je kunt nu eenvoudig naar de ECHAChem-website gaan of op de knop “Zoeken naar chemicaliën” op de homepage van ECHA klikken. Als er gegevens van het oude platform naar ECHAChem worden verplaatst, krijg je een melding en word je automatisch doorgestuurd naar de nieuwe database.

Belangrijk om te weten: de oude ECHA-database blijft nog steeds beschikbaar en wordt regelmatig bijgewerkt. De ECHAChem-database is bedoeld om gegevens duidelijker te presenteren en gemakkelijker toegankelijk te maken voor gebruikers.

Met ECHAChem kun je informatie invoeren zoals het EC-nummer of de IUPAC-naam van een stof. De IUPAC-naam wordt gebruikt voor elementen en chemische verbindingen volgens de regels van de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). Je krijgt dan details te zien zoals het totale aantal stoffen, EC- en CAS-nummers (CAS staat voor Chemical Abstracts Service en is een uniek identificatienummer voor chemische en biologische stoffen). Ook kun je een Excel-bestand downloaden met deze informatie en toegang krijgen tot alle registratiebestanden en -nummers die aan een stof zijn gekoppeld.

Zoals eerder vermeld, behandelt ECHAChem op dit moment alleen REACH-registratiegegevens, maar in de toekomst zullen er nieuwe gegevens worden toegevoegd. Hierdoor zal de informatie die beschikbaar is voor gebruikers geleidelijk toenemen. Volgens ECHA omvatten de plannen voor de komende periode onder andere het afstemmen van REACH-registratiegegevens met het IUCLID-formaat in mei 2024, het publiceren van een herziene classificatie- en etiketteringsinventaris in het derde kwartaal van 2024, en het introduceren van de eerste reeks regelgevende processen en verplichtingenlijsten in het vierde kwartaal van 2024.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Het gebruik van ECHA CHEM zal bedrijven helpen om toegang te krijgen tot uitgebreide en up-to-date informatie over chemische stoffen, wat heel belangrijk is voor het nemen van weloverwogen beslissingen op het gebied van veiligheid, regelgeving en compliance. Dit kan vooral interessant zijn voor bedrijven die een specifieke stof of product kopen, aangezien ze toegang hebben tot gedetailleerde informatie over de stof van verschillende bronnen.

Bronnen:

ECHA
CHEMLEG

Deel op social media:

Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer

Risicovolle stoffen in MKB, een veilige weg naar beheer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.