Dordtse fabriek Chemours verbaasd over ophef GenX

De chemische fabriek Chemours in Dordrecht, voorheen Dupont, heeft verbaasd gereageerd over de ophef over de stof GenX, die volgens toxicologen kankerverwekkend is en niet meer mag worden gebruikt. 

 “Ik begrijp niet waarom dit in het nieuws is,” zegt een woordvoerder van Chemours tegen NU.nl.

Woensdag publiceerde de Volkskrant een oproep van toxicologen, die zeggen dat Chemours “onmiddellijk moet stoppen” met het gebruik van GenX, dat onder meer wordt gebruikt voor de productie van anti-aanbaklagen en flosdraad.

De toxicologen baseren zich op een Amerikaans onderzoek dat in maart werd gepubliceerd door tijdschrift Intercept. Daaruit blijkt dat GenX kanker, nier- en leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt bij muizen en ratten.

Volgens een woordvoerder van Chemours zeggen de resultaten van het onderzoek niets over de gezondheidseffecten van Genx bij mensen. “Om de chemische veiligheid vast te kunnen stellen en te beoordelen worden in testsituaties zeer hoge doses gebruikt,” aldus een verklaring voor omwonenden die sinds mei op de website staat.

Het bedrijf meldt dat de waarden van de stof die door Chemours worden gebruikt “heel ver onder” dit niveau liggen. “Natuurlijk worden die proefdieren daar ziek van,” zegt een woordvoerder. “Als je twintig liter water drinkt, krijg je ook kanker.”

Lees meer

Bron nu.nl

 

 

 

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

Whitepaper laboratorium

Whitepaper: Werken met gevaarlijke stoffen in het laboratorium

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.