Chemours verantwoordelijk voor milieuschade

De rechtbank Rotterdam heeft onlangs geoordeeld dat Chemours aansprakelijk is voor de milieuschade veroorzaakt in de periode van 1984 tot 1998 door de verspreiding van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). Er is een mogelijkheid dat de aansprakelijkheid wordt uitgebreid, maar daar moet de rechter zich nog over buigen.

PFAS zijn chemische stoffen die in veel industriële processen worden gebruikt en die in verband worden gebracht met ernstige milieuproblemen en gezondheidsrisico’s. De rechter oordeelde dat Chemours bij het aanvragen van vergunningen belangrijke informatie over de schadelijkheid van de uitstoot heeft achtergehouden en later onvoldoende heeft gedaan om de uitstoot van PFAS te beperken, dat maakt dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de schade aan het milieu. Chemours zal naar verwachting financiële compensatie moeten bieden aan getroffen partijen en maatregelen moeten nemen om de vervuiling te verminderen en te herstellen.

Er is nog een lopend onderzoek naar de aansprakelijkheid van Chemours wat betreft de uitstoot van PFAS in de periode van 1998 tot 2012. Daarnaast lopen er ook nog losse procedures tegen het bedrijf, aangespannen door gedeputeerde omwonenden. Chemours heeft aangegeven dat ze de uitspraak van de rechtbank Rotterdam zullen bestuderen en overwegen of ze in beroep zullen gaan.

Bron: NOS

Deel op social media:

Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer

Risicovolle stoffen in MKB, een veilige weg naar beheer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.