Chemische industrie ervaart zorgwekkende omzetdaling van 28,5%

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

De Nederlandse industrie heeft in het tweede kwartaal van 2023 een alarmerende omzetdaling van 28,5% ervaren in de raffinaderijen en chemie, volgens het recente rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze scherpe daling markeert een breuk met de afgelopen twee jaar, waarin de omzet in de industrie elk kwartaal hoger was dan het voorgaande jaar.

De omzetdaling in de chemische industrie is de grootste onder alle sectoren. Ook de papier- en grafische industrie heeft een aanzienlijke terugval in omzet ervaren, namelijk 11,9%. De buitenlandse omzet van de chemische industrie is met 10,1% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl de binnenlandse omzet een daling van 3,2% laat zien.

Deze cijfers werpen een schaduw over de chemische sector, die historisch gezien een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse industrie. Het is zorgwekkend dat deze industrie nu wordt geconfronteerd met een forse omzetdaling, mogelijk als gevolg van economische ontwikkelingen en veranderingen in de vraag.

Hoewel de chemische industrie het zwaar te verduren heeft, zijn er ook sectoren die positievere resultaten hebben behaald. Zo heeft de machine- en elektrotechnische industrie een aanzienlijke omzetstijging van 13,7% gerealiseerd, terwijl de transportmiddelenindustrie een groei van 11,0% heeft gekend.

De afzetprijzen vertonen een vergelijkbaar patroon. De binnenlandse afzetprijzen in de chemische industrie zijn met 19,7% gedaald, wat de grootste daling is van alle sectoren. De buitenlandse afzetprijzen daalden met 5,9%. Deze prijsdalingen kunnen wijzen op toenemende concurrentie en prijsdruk in de internationale markten.

Bron: FD

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.