Letsel door beroepsziekte
Als een werknemer door werk ziek is geworden, bijvoorbeeld door blootstelling aan een gevaarlijke stof als asbest/chroom-6 of oplosmiddelen, dan is de werkgever daar bijna altijd aansprakelijk voor en moet de schade door de werkgever (of de verzekeraar) worden vergoed. Het kan ook gaan om klachten zoals RSI, rugklachten of een burn-out.
Gevaarlijke stoffen
Voor het werken met gevaarlijke stoffen gelden strenge voorschriften. De werkgever moet alle mogelijke maatregelen treffen om de werkomgeving zo veilig mogelijk te maken en te voorkomen dat de werknemer tijdens het werk letsel oploopt of blootgesteld wordt aan gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld door actuele werkplekinstructiekaarten te verstrekken, bijhouden van het wettelijke stoffenregister, het verstrekken van beschermingsmiddelen zoals ventilatiemaskers en handschoenen. Ook moet de werkgever zo goed mogelijk de werkplek informeren over het werken met de spcifieke gevaarlijke stoffen en dat kunnen aantonen.
Aansprakelijkheid
Als de werknemer ziek is geworden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen of door werk gerelateerde omstandigheden, dan wordt de werkgever aansprakelijk gesteld. De werknemer moet dan wel aantonen dat dit is ontstaan door de blootstelling aan de stoffen tijdens het werk (of bij een burn-out door de werksituatie). De werkgever is niet aansprakelijkheid als deze kan bewijzen dat hij alle benodigde maatregelen heeft genomen en aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Lukt de werkgever dat niet, dan moet hij de schade vergoeden.
Bron: Advocatenkantoor Claase