Stap 2 - Maatregelen

Stap 3:
Maatregelen

Werken met chemische producten brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid. Met de juiste maatregelen, kun je deze risico’s afdekken. Zo kan iedereen na een dag werken weer gezond naar huis gaan.

CCSE opleiding
Veilig werken

Neem de juiste veiligheidsmaatregelen

Door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zorg je ervoor dat je collega’s veilig aan de slag kunnen met chemische producten. De juiste maatregel geeft de best mogelijke bescherming, met de minst mogelijke inspanning en kosten.

 Volg altijd de stappen van de arbeidshygiënische strategie bij het kiezen van een veiligheidsmaatregel.

✓ Laat een expert meekijken om de effectiviteit van jouw keuze te beoordelen.

✓ Zorg ervoor dat de maatregel die je kiest toekomstbestendig is, zelfs als er iets verandert aan de samenstelling van jouw product, de classificatie of de grenswaarden.

Start direct met
onze uitgebreide antwoorden op veelvoorkomende vragen

De juiste veiligheidsmaatregelen laten je collega’s veilig omgaan met chemische producten. Efficiënte maatregelen bieden maximale bescherming met minimale inspanning en kosten.

Welke maatregelen werken het best?

Begin met de arbeidshygiënische strategie voor de effectieve maatregelen: vervanging, technische en organisatorische maatregelen, en als laatste de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Onze oplossing:
Toxic Maatregelen rekent het effect uit van verschillende maatregelen

Hoe kies ik de juiste maatregelen?

Breng de blootstelling aan chemische producten per proces in kaart. Focus vervolgens op de meest risicovolle processen. Jouw keuze voor een maatregel maak je vervolgens aan de hand van de arbeidshygiënische strategie.

Onze oplossing:
Download de whitepaper ‘Uitgebreide RI&E Gevaarlijke stoffen voor professionals’

Hoe houd ik de kosten onder controle?

De arbeidshygiënische strategie leidt vaak ook tot de meest kostenefficiënte oplossingen.

Onze oplossing
In het plan van aanpak in Toxic Maatregelen kunt u alle kosten budgetteren en bijhouden

Ben ik dan klaar?

Je zal periodiek jouw gekozen maatregel tegen het licht moet houden. In ieder geval op het moment dat de samenstelling, classificatie en/of grenswaarden van jouw producten veranderen.

Ook moet je de stand van de techniek volgen bij het nemen van maatregelen.

Onze oplossing:
Bekijk de gratis webinar arbeidshygiënische strategie gevaarlijke stoffen plus plan van aanpak RIE.

Wellicht interessant voor jou.

jaarverslag Arbeidsinspectie

Jaarverslag 2023 Nederlandse Arbeidsinspectie | Reflectie, praktijkverhalen, feiten & cijfers

In haar jaarverslag over 2023 richt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) de schijnwerpers op arbeidsrisico’s die dringend aandacht vereisen, naast andere relevante thema’s, waaronder de uitdagingen rond kennismigratie. Het rapport wijst op een toename van ongevalsonderzoeken, waarbij de meeste dodelijke slachtoffers vielen in sectoren zoals handel, vervoer en horeca, industrie en bouw. 
ECHA

ECHA gaat controleren of leveranciers hun producten hebben aangemeld bij de gifcentra

Het Enforcement Forum van de European Chemicals Agency (ECHA) heeft aangekondigd dat ze een nieuw project voorbereiden om de meldingen van gevaarlijke chemische mengsels bij nationale autoriteiten te controleren.  
Klimaatverandering

Gevaarlijke stoffen en de energietransitie

Nederland staat voor de uitdaging om klimaatverandering te beperken door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te verminderen, met als doel een bijna volledig duurzame en CO2-neutrale energievoorziening tegen 2050.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Toxic nieuwsbrief en krijg gratis toegang tot boeiende webinars, whitepapers en het allerlaatste nieuws!