Welke producten heb ik in huis en welke veiligheidsinformatie moet ik bijhouden?
Een goede inventarisatie binnen jouw organisatie begint bij kennis van wat je precies moet inventariseren en waarom.
Een goede inventarisatie is de basis voor uw chemische veiligheidsbeleid.
Met een goede inventarisatie weet je welke veiligheidsrisico’s zich waar bevinden binnen jouw organisatie, zodat je deze kunt minimaliseren.
- Breng in kaart welke chemische producten waar aanwezig zijn en of deze nog steeds gebruikt worden
- Verzamel de verplichte veiligheidsinformatie over deze producten
- Controleer of de informatie nog steeds up-to-date is en op welke manier dit bijhouden wordt

Ga meteen aan de slag met onze antwoorden op veel gestelde vragen.
1
Welke chemische producten gebruiken wij?
Kijk hoe je dit kan doen
2
Hebben we de veiligheidsbladen van al deze producten?
Kijk hoe je dit kan doen
3
Wat zijn de risico’s van de aanwezig producten?
Kijk hoe je dit kan doen
4
Moeten we ook SDS’en maken voor de producten die wij zelf maken?
Kijk hoe je dit kan doen
5
Ben ik dan klaar?
Kijk hoe je dit kan doen
Gratis risico scan. Krijg grip op jouw veiligheidsbeleid voor chemische producten.
Controleer nu of jouw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot veilig werken met chemische producten.
- Je ontvangt binnen 5 werkdagen een rapport op maat
- Uitkomsten zijn persoonlijk en strikt vertrouwelijk
Veelgestelde vragen
Heb je hier al eens over nagedacht?
Waarom is een inventarisatie van de aanwezige chemische producten belangrijk?
De inventarisatie is de basis van jouw beleid op het gebied van chemische producten. Pas wanneer je weet welke producten je in huis hebt, kan je beginnen aan het wettelijk verplichte stoffenregister, het inschatten van de blootstelling en het nemen van maatregelen waar nodig.
Hoe lang duurt een inventarisatie?
Dit is afhankelijk van het aantal werkplekken waar met chemische producten wordt gewerkt en de hoeveelheid producten. Bedenk goed dat je alle chemische producten per werkplek in kaart moet brengen. Denk bijvoorbeeld ook aan voorraad in het magazijn, producten in de auto’s van servicemonteurs en zelfs de schoonmaakmiddelen in het keukenkastje.
Wat is het verschil tussen inventarisatie en registratie?
Het vormgeven van het veiligheidsbeleid en het opstellen van de RI&E begint met de inventarisatie. Een rondgang langs alle werkplekken in jouw organisatie waar chemische producten aanwezig zijn.
De registratie volgt hierop. Dit omvat het controleren, noteren en waar nodig aanvullen van alle productgegevens. Bijvoorbeeld de CMR, ZZS en VOS classificaties die niet altijd op het SDS vermeld staan. Registratie betreft ook het registeren van de blootstelling.
Wie moet de inventarisatie uitvoeren?
Degene die de RI&E opstelt en/of verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid binnen jouw organisatie moet voor een goede inventarisatie zorgen. Is hier niemand voor verantwoordelijk en werken er minder dan 25 mensen bij jouw organisatie? Dan is de directie hier automatisch verantwoordelijk voor.
Je kan de inventarisatie ook met een kerndeskundige arbeidshygiënist of veiligheidskundige samen uitvoeren. Het is altijd slim om de inventarisatie door een vakdeskundige te laten nalopen. De Toxic adviseurs kunnen je hier natuurlijk ook bij helpen.
Is het wettelijk verplicht om een inventarisatie te doen?
Ja, dit is een wettelijke verplichting. In de Arbeidsomstandighedenwet, hoofdstuk 2, artikel 5 staat beschreven dat de werkgever in een inventarisatie en evaluatie schriftelijk vastlegt welke risico’s de arbeid voor de werknemers met zich meebrengt. Zonder een goede inventarisatie kan je niet aan deze plicht voldoen.
Moet een inventarisatie geactualiseerd worden?
Ja, je moet ervoor zorgen dat de inventarisatie actueel blijft. Er zijn verschillende momenten waarop er nieuwe producten jouw organisatie binnen komen. Bijvoorbeeld wanneer er nieuwe producten of nieuwe machines in gebruik worden genomen, of er wordt besloten om van leverancier te wisselen. Blijf alert op dergelijke wijzigingen en zorg ervoor dat de inventarisatie een goede afspiegeling van de werkelijkheid blijft.