Stap 4 - Communiceren

Stap 4: Communiceren

Wil je dat jouw mensen veilig kunnen werken met chemische producten? Dan is het essentieel dat ze zich bewust zijn van de risico’s én weten hoe ze zich daartegen moeten beschermen. Lees hier hoe je dit voor elkaar krijgt.

Toxic instructievideo

Het belang van communicatie

Als iedereen de risico’s kent en begrijpt hoe belangrijk veilig werken is, staan we aan de vooravond van echte verbetering. Het geheim? 

Heldere communicatie en effectieve voorlichting voor iedereen die met chemische producten werkt, waardoor de veiligheidscultuur binnen jouw organisatie wordt versterkt.

Door deze stappen te volgen, bouw jij aan een veilige werkomgeving met chemische producten. Een omgeving waarin iedereen zich bewust is van zijn of haar rol en verantwoordelijkheid.

 

✓ Maak informatie toegankelijk
Zorg dat veiligheidsinformatie en werkinstructies begrijpelijk zijn en beschikbaar zijn in de moedertaal van jouw collega’s.

✓ Houd alles actueel
Alleen actuele informatie zorgt voor een veilige werkomgeving. Empower jouw team: geef jouw collega’s goede informatie die zij zelf kunnen begrijpen en toepassen.

✓ Voer open dialogen
Bespreek regelmatig de risico’s van chemische producten en het belang van veilig werken.

Start direct met
onze uitgebreide antwoorden op veelvoorkomende vragen

Controleer nu of jouw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot chemische producten.

Welke chemische producten gebruiken wij?

Inventariseer aan welke producten de werknemers blootgesteld kunnen worden en bij welke werkprocessen dit gebeurt. Let op: ook chemische producten die alleen in opslag staan, moeten geïnventariseerd worden omdat men ook aan deze producten blootgesteld kan worden.

Bekijk de whitepaper:
Hoe maak ik een wettelijk stoffenregister?

Hebben we de veiligheidsbladen van al deze producten?

Denk hierbij niet alleen aan de producten die u afneemt van leveranciers, maar ook de producten die bij u op locatie worden gemaakt of gedurende het werkproces worden gemengd. Alleen zo kunt u de risico’s van deze producten inschatten.

Bekijk de whitepaper:
Van een VIB een werkplek-instructiekaart maken

Wat zijn de risico’s van de aanwezig producten?

Controleer de productinformatie en classificatie die vermeld staat op de SDS’en.

Hou hierbij rekening met zowel de Europese REACH wetgeving als de Nederlandse wetgeving.

Bekijk de opname van het webinar:
Arbeidshygiënische strategie gevaarlijke stoffen plus plan van aanpak RIE

Moeten we ook SDS’en maken voor de producten die wij zelf maken?

Ja, bij levering van een chemisch product aan jouw klant moet altijd een SDS geleverd worden. Zorg ook at deze bladen actueel blijven bij wijzigingen in de wetgeving.

Oplossing:
Laat de redactie van Toxic de risico’s voor je controleren.

Ben ik dan nu
klaar met de SDS'en?

Nee, na de eerste inventarisatie moet je de verzamelde SDS’en actualiseren. Bij een nieuwe levering krijg je als het goed is het actuele SDS. Anders moet je deze minimaal iedere 2 jaar opvragen bij de leverancier. Ook wanneer er niet meer met een product wordt gewerkt, of een nieuw product wordt toegevoegd, moet je dit meenemen in de inventarisatie.

De oplossing:
Toxic productregistratie. Jouw productregistratie en communicatie naar werknemers altijd actueel en op één plek inzichtelijk.

Doe de gratis
Toxic risicoscan

Controleer nu of jouw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot veilig werken met chemische producten.

Je ontvangt binnen 5 werkdagen een rapport op maat

Uitkomsten zijn persoonlijk en strikt vertrouwelijk.

Doe direct de risicoscan

Wellicht interessant voor jou.

Alle chemische veiligheidsevents en opleidingen op één plek

Ben jij ook net als ons op zoek geweest naar een centrale bron van informatie over opleidingen en evenementen in de chemische veiligheidssector, maar kon je die niet vinden? Dan hebben we goed nieuws! We zijn ontzettend blij om de lancering van onze gloednieuwe agenda aan te kondigen.
Arbeidsinspectie

Arbeidsinspectie in onderzoek: veiligheid van schoonmaakmiddelen op de werkvloer

Het veilig gebruik van schoonmaakmiddelen in de industrie is een onderwerp van toenemend belang. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een initiatief gelanceerd dat zich tot eind oktober 2024 toelegt op het uitvoeren van een diepgaand onderzoek bij schoonmaakbedrijven.

Roadmap on Carcinogens 3.0 gelanceerd

De lancering van Roadmap 3.0 markeert de actieplanning voor de komende vier jaar. Deze fase focust nadrukkelijk op het verspreiden van informatie en tools direct naar de werkvloer.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Toxic nieuwsbrief en krijg gratis toegang tot boeiende webinars, whitepapers en het allerlaatste nieuws!