Stappen naar veiligheid

Bescherm je gezondheid en die van jouw collega’s.
Doorloop de 4 stappen voor een veiligere werkomgeving
met chemische producten.

CCSE opleiding
Welke producten zijn er in mijn organisatie en welke veiligheidsinformatie is essentieel? Start met een duidelijke inventarisatie: weet wat en waarom je inventariseert.

Waarom is blootstellings-beoordeling cruciaal? Alle essentiële informatie voor het evalueren van de blootstellings-niveaus van werknemers.

Hoe waarborg ik veiligheid op de werkvloer bij blootstelling aan chemische producten? Het is uw taak om doeltreffende maatregelen te treffen voor een veilige werkomgeving.

Hoe deel ik veiligheidsinformatie en -maatregelen doeltreffend in mijn organisatie? Essentiële tips voor het vergroten van bewustzijn over chemische risico’s en het efficiënt informeren van collega’s.

Inventariseren
van de risico's

Inventariseren is de eerste cruciale stap in het veiligheidsbeleid voor chemische producten binnen jouw organisatie. Deze stap helpt je om inzicht te krijgen in de aanwezige chemische producten en de daaraan verbonden veiligheidsrisico’s. 

Door een zorgvuldige inventarisatie kom je te weten welke chemische producten gebruikt worden, verzamel je de benodigde veiligheidsinformatie, en zorg je ervoor dat deze informatie actueel blijft. Dit vormt de basis voor het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van een veilige werkomgeving

Veilig werken
Beoordelen gevaarlijke stoffen

Beoordelen
van de risico's

Het beoordelen van blootstelling is een cruciale volgende stap voor de veiligheid rondom chemische producten in je organisatie. Deze fase omvat het vastleggen van productinformatie uit veiligheidsinformatiebladen in een stoffenregister, het inschatten van blootstellingsniveaus en het actueel houden van deze gegevens.

Dit proces helpt bij het in kaart brengen en beheren van de risico’s verbonden aan chemische producten en zorgt ervoor dat de blootstelling binnen veilige grenzen blijft.

Het nemen van
de juiste maatregelen

Het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen is essentieel om veilig te kunnen werken met chemische producten. Deze maatregelen moeten effectief zijn tegen risico’s met minimale arbeidsbelasting en kosten. 

De arbeidshygiënische strategie biedt een gestructureerde aanpak voor het kiezen van maatregelen, en het is belangrijk om deze maatregelen regelmatig te evalueren met een kerndeskundige om ervoor te zorgen dat ze adequaat blijven

Werken met gevaarlijke stoffen

Communiceren
van de maatregelen

Effectieve communicatie binnen je organisatie is essentieel voor veilig werken met chemische producten. Dit zorgt voor bewustwording van de risico’s en draagt bij aan een sterke veiligheidscultuur.

Het is belangrijk om heldere en begrijpelijke informatie te verstrekken, in de moedertaal van de werknemers, en om regelmatig in gesprek te gaan over veiligheidsmaatregelen en -procedures.

Zakboekje:
Werken met chemische producten. Wat moet je regelen?

Bij Toxic geloven we dat veiligheid op de werkplek begint met kennis. Ons nieuwste zakboek, “Werken met chemische producten”, is jouw essentiële gids voor het veilig hanteren van chemische stoffen. Of je nu in een laboratorium, keuken, of fabriek werkt, dit boek is een must-have.