4 stappen. Voor een veiligere werkomgeving in jouw organisatie.

Wat kan jij doen om veilig werken met chemische producten mogelijk te maken?

Inventariseren

Wat heb ik in huis en wat moet ik precies bijhouden?

Beoordelen

Waarom is het beoordelen van blootstelling belangrijk?

Maatregelen

Hoe zorg ik ervoor dat de mensen op de werkvloer veilig werken?

Communiceren

Hoe kan ik de veiligheidsinformatie en -maatregelen effectief delen binnen mijn organisatie?

Werken aan een wereld waarin werk geen leven meer kost.

Veilig werken zou volgens ons de standaard moeten zijn. Helaas maken de complexe wetgeving en voortschrijdende wetenschappelijke inzichten dit niet eenvoudig. Dat begrijpen wij als geen ander. Wij nemen daarom graag samen met jou de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren en behouden. Dit doen wij door je gratis te adviseren over de vier stappen die jij moet zetten om de werkomgeving met chemische producten veilig te maken.

Bescherm je gezondheid en die van jouw collega's. Doorloop de 4 stappen voor een veiligere werkomgeving met chemische producten.

Profiteer van onze gratis scan, whitepapers, webinars en podcast.

Inventariseren

Wat moet ik precies bijhouden?​

Voordat je van start kan gaan met het chemische veiligheidsbeleid, moet je in kaart brengen welke risico’s er zijn. Dus: inventariseren welke chemische producten waar worden gebruikt. Maar hoe pak je dat aan?

Beoordelen

Waarom is het wettelijk stoffenregister en registreren van blootstelling belangrijk?​

Om een goede inschatting van de risico’s op de werkvloer te kunnen maken, heb je gegevens nodig. Over de producten en over de blootstelling. Maar welke blootstellings- en productgegevens zijn precies nodig? Waar haal je die vandaan? En wat als er wetgeving of producten inhoudelijk veranderen?

Maatregelen

Hoe zorg ik ervoor dat de mensen op de werkvloer veilig zijn?

Als blijkt dat de blootstelling aan chemische producten te hoog is, moet je maatregelen nemen om deze terug te brengen. Zo voorkom je gezondheidsschade nu en op de lange termijn. Maar hoe kies je voor de meest effectieve maatregel?

Communiceren

Hoe kan ik de veiligheidsinformatie en -maatregelen effectief delen binnen mijn organisatie?​

De veiligheid op de werkvloer neemt pas echt toe wanneer mensen weten welke risico’s zij lopen en welke maatregelen zij moeten nemen voor hun veiligheid. Door bewustwording en kennis kunnen zij hun veiligheid borgen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze de nodige laatste veiligheidsinformatie hebben?

Gratis risico scan. Krijg grip op de compliancy van je veiligheidsbeleid voor chemische producten.

Controleer nu of jouw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot chemische producten.

Graag eerst zelf aan de slag? Kijk hier hoe.

Whitepapers chemische veiligheid

Alle informatie en praktische tips over veilig werken met chemische producten en de bijbehorende wetgeving, geschreven door deskundigen.

Podcasts en webinars

Tips en informatie van experts over de ontwikkelingen op het gebied van veilig werken met chemische producten en de bijbehorende wetgeving.

Risicoscan chemische veiligheid

Controleer nu of jouw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese REACH wetgeving met betrekking tot chemische producten.

Video's & artikelen

Video’s en artikelen over veilig werken met chemische producten, praktische tips en de bijbehorende wetgeving.

Nog vragen?

Het inventariseren, registreren en communiceren van de veiligheidsinformatie kan je zelf uitvoeren. Wij raden wel aan hierbij altijd een arbeidshygiënist te raadplegen zodat je zeker weet dat je de juiste stappen zet. De blootstelling kan je zelf inschatten (bijvoorbeeld met de Toxic blootstellingsmodule), maar laat ook dit altijd controleren door een arbeidshygiënist. Metingen van de blootstelling kunnen doorgaans alleen uitgevoerd worden door een arbeidshygiënist.

Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal producten dat je in huis hebt. Om alle vier de stappen zelfstandig volledig op orde te krijgen voor 100 producten, ben je al gauw een jaar bezig. Daarna moet de informatie meerdere keren per jaar gecontroleerd en geactualiseerd worden. Zo moet je nieuwe SDS’en opvragen en verwerken, blootstelling opnieuw inschatten, communicatie naar de werkvloer actualiseren en de stand van de wetenschap volgen.  Al met al een enorm tijdrovende klus als je dit zelfstandig helemaal goed wil uitvoeren.

Daarom raden wij aan om gebruik te maken van ondersteunende tools zoals de Toxic Safety Solution. Naast het veilig werken met chemische producten heb je immers ook nog andere taken te vervullen. Automatisering van deze informatiestroom verbetert de kwaliteit en zorgt voor een tijdbesparing.  Op die manier kan jij je richten op andere belangrijke taken zoals het creëren van draagvlak en het vergroten van de kennis over veiligheid op de werkvloer.

De prijs van Toxic Productregistratie is afhankelijk van het aantal producten dat je bij ons registreert. Zo betaal je alleen voor wat jij nodig hebt. Toxic Blootstellingsberekeningen en Toxic Maatregelen kan je voor een vast licentiebedrag per jaar gebruiken. Afhankelijk van het aantal producten dat je moet registreren en de combinatie van modules die je wil afnemen, kunnen wij een offerte op maat maken. Neem hiervoor gerust contact op met het Toxic team via 070 – 378 01 62 of toxic@sdu.nl.

Voor alle modules geldt dat je een onbeperkt aantal gebruikers binnen je organisatie kunt aanmaken zonder bijkomende kosten.

Deze opleiding biedt een verdieping van jouw kennis op het gebied van chemische veiligheid. Daardoor is het de perfecte aanvulling op jaren praktische ervaring of op brede veiligheidsopleidingen zoals MVK en HVK. Tevens heeft deze opleiding een certificering gekoppeld aan een jaarlijks PE programma waardoor je op de hoogte blijft van wetgeving, inspectie trends, oplossingen en praktijkcases omtrent chemische veiligheid. 

Kijk gerust verder op onze website of bel het Toxic team op 070 – 378 01 62.