4 stappen. Voor een veiligere werkomgeving in uw organisatie.
Wat kunt u doen om veilig werken met chemische producten mogelijk te maken?
Werken aan een wereld waarin werk geen leven meer kost.
Veilig werken zou volgens ons de standaard moeten zijn. Helaas maken de complexe wetgeving en voortschrijdende wetenschappelijke inzichten dit niet eenvoudig. Dat begrijpen wij als geen ander. Wij nemen daarom graag samen met u de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren en behouden. Dit doen wij door u gratis te adviseren over de vier stappen die u moet zetten om de werkomgeving met chemische producten veilig te maken.
- Inventariseer welke chemische producten aanwezig zijn
- Registreer de verplichte productgegevens en blootstelling
- Neem maatregelen om de blootstelling waar nodig terug te brengen
- Communiceer de veiligheidsvoorschriften en rapportages met alle betrokken partijen binnen en buiten uw organisatie

Inventariseren
Wat moet ik precies bijhouden?
Voordat u van start kunt gaan met het chemische veiligheidsbeleid, moet u in kaart brengen welke risico’s er zijn. Dus: inventariseren welke chemische producten waar worden gebruikt. Maar hoe pakt u dat aan?


Beoordelen
Waarom is het wettelijk stoffenregister en registreren van blootstelling belangrijk?
Om een goede inschatting van de risico’s op de werkvloer te kunnen maken, heeft u gegevens nodig. Over de producten en over de blootstelling. Maar welke blootstellings- en productgegevens zijn precies nodig? Waar haalt u die vandaan? En wat als er wetgeving of producten inhoudelijk veranderen?
Maatregelen
Hoe zorg ik ervoor dat de mensen op de werkvloer veilig zijn?
Als blijkt dat de blootstelling aan chemische producten te hoog is, moet u maatregelen nemen om deze terug te brengen. Zo voorkomt u gezondheidsschade nu en op termijn. Maar hoe kiest u voor de meest effectieve maatregel?


Communiceren
Hoe kan ik de veiligheidsinformatie en -maatregelen effectief delen binnen mijn organisatie?
De veiligheid op de werkvloer neemt pas echt toe wanneer mensen weten welke risico’s zij lopen en welke maatregelen zij moeten nemen voor hun veiligheid. Door bewustwording en kennis kunnen zij zo hun veiligheid te borgen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze de nodige laatste veiligheidsinformatie hebben?
Gratis risico scan. Krijg grip op de compliancy van uw veiligheidsbeleid voor chemische producten.
Controleer nu of uw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot chemische producten.
- U ontvangt binnen 5 werkdagen een rapport op maat
- Uitkomsten zijn persoonlijk en strikt vertrouwelijk
Graag eerst zelf aan de slag? Kijk hier hoe.
Whitepapers chemische veiligheid
Alle informatie en praktische tips over veilig werken met chemische producten en de bijbehorende wetgeving, geschreven door deskundigen.

Podcasts en webinars
Tips en informatie van experts over de ontwikkelingen op het gebied van veilig werken met chemische producten en de bijbehorende wetgeving.
Risicoscan chemische veiligheid
Controleer nu of uw organisatie op hoofdlijnen voldoet aan de Nederlandse en Europese REACH wetgeving met betrekking tot chemische producten.

Video's & artikelen
Video’s en artikelen over veilig werken met chemische producten, praktische tips en de bijbehorende wetgeving.
Heeft u nog vragen?
Het inventariseren, registreren en communiceren van de veiligheidsinformatie kunt u zelf uitvoeren. Wij raden wel aan hierbij altijd een arbeidshygiënist te raadplegen zodat u zeker weet dat u de juiste stappen zet. De blootstelling kunt u zelf inschatten (bijvoorbeeld met de Toxic blootstellingsmodule), maar laat ook dit altijd controleren door een arbeidshygiënist. Metingen van de blootstelling kunnen doorgaans alleen uitgevoerd worden door een arbeidshygiënist.
Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal producten dat u in huis heeft. Om alle vier de stappen zelfstandig volledig op orde te krijgen voor 100 producten, bent u al gauw een jaar bezig. Daarna moet de informatie meerdere keren per jaar gecontroleerd en geactualiseerd worden. Zo moet u nieuwe SDS’en opvragen en verwerken, blootstelling opnieuw inschatten, communicatie naar de werkvloer actualiseren en de stand van de wetenschap volgen. Al met al een enorm tijdrovende klus als u dit zelfstandig helemaal goed wil uitvoeren.
Daarom raden wij aan om gebruik te maken van ondersteunende tools zoals de Toxic Safety Solution. Naast het veilig werken chemische producten heeft u immers ook nog andere taken te vervullen. Automatisering van deze informatiestroom verbetert de kwaliteit en zorgt voor een tijdbesparing. Op die manier kunt u zich richten op andere belangrijke taken zoals het creëren van draagvlak en het vergroten van de kennis over veiligheid op de werkvloer.
De prijs van Toxic Productregistratie is afhankelijk van het aantal producten dat u bij ons registreert. Zo betaalt u alleen voor wat u nodig heeft. Toxic Blootstellingsberekeningen en Toxic Maatregelen kunt u voor een vast licentiebedrag per jaar gebruiken. Afhankelijk van het aantal producten dat u moet registreren en de combinatie van modules die u wilt afnemen, kunnen wij een offerte op maat maken. Neem hiervoor gerust contact op met het Toxic team via 070 – 378 01 62 of toxic@sdu.nl.
Voor alle modules geldt dat u een onbeperkt aantal beheerders binnen uw organisatie kunt aanmaken zonder bijkomende kosten.
Deze opleiding biedt een verdieping van uw kennis op het gebied van chemische veiligheid. Daardoor is het de perfecte aanvulling op jaren praktische ervaring of op brede veiligheidsopleidingen zoals MVK en HVK. Tevens heeft deze opleiding een certificering gekoppeld aan een jaarlijks PE programma waardoor u op de hoogte blijft van wetgeving, inspectie trends, oplossingen en praktijkcases omtrent chemische veiligheid.
Kijk gerust verder op onze website of bel het Toxic team op 070 – 378 01 62.