Vragen bij controle op veiligheid chemische stoffen

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

chemie+onderzoek

Deel op social media:

 In twee op de drie registraties van chemische stoffen zouden belangrijke veiligheidshiaten zitten. Dat schrijven De Tijd en L’Echo op basis van twee rapporten. In 2007 besliste Europa de REACH-regels in te voeren om het vertrouwen van de consument in de chemische industrie bij te spijkeren, maar nu blijkt dat de veiligheid voor de mens daardoor niet gegarandeerd is. “We zijn heel bezorgd”, zegt Bjorn Hansen, de topman van het Europees Agentschap van Chemische Stoffen (ECHA), in het jongste jaarverslag. Essenscia, de federatie van de chemiesector, betwist echter de interpretatie van het rapport van ECHA.

De Europese REACH-regels van 2007 moesten een voorbeeld voor de wereld zijn, zo schrijft De Tijd. Door producenten van chemische stoffen te verplichten heel wat informatie over de eigenschappen en risico’s voor mens en milieu te verzamelen, wou de EU de consument geruststellen. Ronduit gevaarlijke stoffen, die kankerverwekkend of toxisch zijn of de hormonen verstoren, hebben een expliciete vergunning nodig. De kern van REACH is de verplichte registratie van alle chemische stoffen die in hoeveelheden van meer dan een ton per jaar geproduceerd of ingevoerd worden.

Lees meer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.