Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken)

Strengere controles op bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken

Bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen laten veel steken vallen. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt daarom de controles. Ook gaan de boetes omhoog.

Bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen laten veel steken vallen. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt daarom de controles. Ook gaan de boetes omhoog.

De Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra om specifiek toezicht te houden op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Ook gaat het maximale boetebedrag voor overtreders omhoog van 3000 naar 4500 euro, zegt Van Ark in een interview in het AD. De staatssecretaris zegt dat de boete vooral een ‘prikkel’ moet zijn om verbetering af te dwingen. Al heeft ze niet veel geduld: “Als de cijfers niet verbeteren sluit ik zeker niet uit dat er nog strengere maatregelen genomen moeten worden.”

Elk jaar overlijden 3000 mensen omdat ze op de werkvloer zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Gevaarlijke stoffen kunnen sluipmoordenaars zijn, aldus Van Ark. De gevolgen voor de gezondheid worden vaak pas later opgemerkt. Slachtoffers missen daardoor vaak erkenning voor wat hun is aangedaan. De bewindsvrouw heeft nu een commissie ingesteld die adviezen gaat geven om toekomstige schadeafhandelingen van beroepsziekten eenvoudiger af te handelen. Ton Heerts, voorzittter van de MBO Raad, is per 1 juli aangesteld als voorzitter van de Commissie schadeafhandeling van beroepsziekten.

Behalve betere handhaving en strengere regels moet de kennis over gevaarlijke stoffen en het gebruik ervan omhoog en moeten bedrijven meer werk maken van preventie. Volgens Van Ark is er bij de meeste bedrijven geen sprake van onwil om een veilige werkomgeving te creëren, maar is er onvoldoende aandacht voor. Daar moet meer bewustwording voor komen.

 

Bronnen: www.ad.nl , www.rijksoverheid.nl

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.