Pyridine kankerverwekkend volgens conceptrapport Gezondheidsraad

Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Gezondheidsraad de stof Pyridine beoordeeld of het genotoxisch is en kanker kan veroorzaken. Op basis van het onderzoek hebben ze een classificatievoorstel opgesteld.


De commissie adviseert om pyridine:

  • niet te classificeren voor mutageniteit in geslachtscellen;
  • wel te classificeren als een stof die beschouwd moet worden als kankerverwekkend voor de mens en te kenmerken met H350 (mogelijk kankerverwekkend).

Dit betekent dat de stof op basis van deze classificatie wordt toegevoegd aan de SZW-lijst met kankerverwekkende stoffen en processen.


Dit voorstel is opgenomen in een openbaar conceptrapport. Omdat het rapport nog de concept status heeft, kunnen geïnteresseerde partijen en personen nog commentaar op het conceptrapport indienen. Dit kan tot 11 februari 2023 bij mevrouw L. Souhoka (draftOSH@gr.nl), wetenschappelijk secretaris van de commissie Classificatie kankerverwekkende stoffen van de Gezondheidsraad.

Pyridine
Pyridine wordt gebruikt bij de productie van onder andere pesticiden, geneesmiddelen, waterafstotende middelen voor textiel en geurstoffen. Daarnaast wordt Pyridine onder meer gebruikt als oplosmiddel voor verf, rubber en hars.

Bron: De Gezondheidsraad beoordeelt of stof Pyridine kanker kan veroorzaken | SER

23-12-2022

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.