OM onderzoekt bedrijven Chemelot na milieu-incidenten

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Het Openbaar Ministerie in Limburg is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar enkele bedrijven op het Geleense bedrijventerrein Chemelot. Aanleiding was een aantal incidenten met chemische stoffen, zegt een woordvoerder van het OM maandag na berichtgeving hierover door 1Limburg.

Het OM verdenkt de bedrijven er onder meer van dat ze zich niet hebben gehouden aan de milieuvergunningen. In 2015 en dit jaar waren er diverse milieu-incidenten.Het OM verdenkt de bedrijven er ook van dat ze niet alles in het werk hebben gesteld om incidenten met gevaarlijke stoffen te voorkomen, aldus de woordvoerster.

Ze wilde niet zeggen om welke bedrijven het ging, maar er waren de laatste jaren geregeld problemen. Op Chemelot staan enkele grote fabrieken, zoals petrochemiereus Sabic. Vorig jaar november woedde er onder meer brand in een ammoniakfabriek. Er kwam toen geen ammoniak vrij, maar de hulpdiensten hadden groot alarm geslagen. Ook werd er vorig jaar te veel van de chemische stof pyrazool in de Maas geloosd. Om die reden moest de drinkwaterwinning uit deze rivier worden stilgelegd.

Bron: Nu.nl http://www.nu.nl/binnenland/4248559/onderzoekt-bedrijven-chemelot-milieu…

 

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.