Nieuwe factsheets: hoe blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens schuren en verbranding te voorkomen

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

De meeste gevaarlijke stoffen worden geëtiketteerd en geïdentificeerd, maar er ontstaan ook kankerverwekkende stoffen als bijproduct tijdens een werkproces: zogenaamde process-generated carcinogens (PGC’s). Omdat PGC’s meestal niet zijn geëtiketteerd en er niet naar wordt verwezen in veiligheidsinformatiebladen, hebben deze PGC’s speciale aandacht nodig. Miljoenen werknemers in Europa worden dagelijks blootgesteld aan PGC’s. Processen die PGC’s uitstoten zijn slijtage en verbranding.

Onlangs heeft roadmap on carcinogens de factsheets over slijtage en verbranding toegevoegd aan het feitenoverzicht. In deze factsheets gaan ze onder andere in op activiteiten die daarbij komen kijken, gezondheidseffecten en – heel belangrijk – wat te doen.

Bekijk ook de factsheets van andere 18 kankerverwekkende stoffen (de meeste zijn beschikbaar in de meeste EU-talen).

Bekijk de factsheets

Toxic Blootstellingsberekeningen in combinatie met Toxic Productregistratie genereert proces werkplekinstructiekaarten. Deze zijn ingestoken op het proces in plaats van alleen een stof.

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.