ongeval

Nabestaanden van dodelijk bedrijfsongeval in Helmond: ‘Nu doorpakken met veiligheid in plaats van boete’

Nog altijd worden arbeidsongevallen met dodelijke slachtoffers afgedaan met een boete.

Nog altijd worden arbeidsongevallen met dodelijke slachtoffers afgedaan met een boete. Dat moet anders, menen Karien van der Loo uit Veldhoven en haar broer Patrick van de Sande uit Best. En dus zetten ze hun jarenlange strijd voort. „Het is ons menens.”

De rechtszaak over het hoogwerkerongeluk in Zaltbommel waarbij twee doden vielen en een paar dagen later een bedrijfsongeval in Deurne waarbij één iemand het leven liet. Deze recente gebeurtenissen kwamen binnen bij Karien van der Loo en Patrick van de Sande. „Op zulke momenten gaat in je hoofd het lampje van Toon weer even aan”, zegt Van de Sande.

Zijn zwager Toon van der Loo, de man van Karien, kwam in 2014 om het leven bij Xycarb Ceramics in Helmond. Samen met een collega stikte hij in een silo die was gevuld met het geurloze en kleurloze gas argon. Het bedrijf bleek de veiligheid niet op orde te hebben. Xycarb werd in een strafzaak veroordeeld tot een geldstraf. In hoger beroep pleitte Karien van der Loo echter niet voor een hogere boete, maar voor een veiliger Xycarb.

Die opmerkelijke stap had effect. Samen met haar broer staat Karien van der Loo sindsdien in nauw contact met Xycarb. De firma maakte werk van veiligheid op de werkvloer, onder meer in de vorm van een meerjarenveiligheidsplan. 

Lees meer

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.