Inspectie SZW heeft voldoende capaciteit

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Inspectie SZW heeft in principe voldoende capaciteit om haar taken uit te voeren, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van SZW. Er is wel sprake van druk op het werkterrein van de inspectie.

Die druk wordt veroorzaakt door de groeiende hoeveelheid organisaties in Nederland en het toenemende aantal zaken dat wordt vastgelegd in wet- en regelgeving. Het rapport moet meer inzicht geven in de hoeveelheid capaciteit die Inspectie SZW in de toekomst nodig zal hebben, ook met het oog op de wijzigingen in de Arbowet, die hoogstwaarschijnlijk per 1 juli 2017 ingaat.

Eerder al eiste CNV inzage in de capaciteit van Inspectie SZW; de vakbond wilde weten hoeveel manuren de inspectie inplande voor het handhaven van deze nieuwe wetten en regels. De vakbond stelt dat er onvoldoende inspecteurs zijn om te kunnen handhaven. Uit het rapport ‘Werken met effect’ blijkt dat het ministerie van SZW de verwachtingen over Inspectie SZW duidelijker moet vaststellen.  Aan de hand daarvan kan men iets zeggen over de inzet en grootte van de dienst.

Lees het rapport

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.