Industriële uitstoot van schadelijke stoffen wordt vaak onderschat

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Uit een onderzoek van Apache in samenwerking met Follow the money blijkt dat de industriële uitstoot van schadelijke stoffen vaak word onderschat. Bedrijven maken gebruik van verouderde meetmethodes en meten niet alle stoffen, waardoor de werkelijke uitstoot hoger kan zijn dan gerapporteerd. Dit heeft gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Schadelijke stoffen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij omwonenden en werknemers van bedrijven, en tot milieuschade zoals bodemverontreiniging en verzuring van de bodem.

Het onderzoek richt zich voornamelijk op de rol van de Belgische chemische industrie en zijn uitstoot van schadelijke stoffen. Die industrie blijkt verantwoordelijkheid te dragen voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van schadelijke stoffen binnen Europa. Het onderzoek is onder andere gebaseerd op gegevens van de Europese Commissie, waaronder de E-PRTR-database (European Pollutant Release and Transfer Register), die informatie bevat over de uitstoot van schadelijke stoffen door industriële faciliteiten in Europa.

Om deze problemen aan te pakken, is meer transparantie en strengere regelgeving nodig. Bedrijven moeten verplicht worden om alle stoffen te meten en te rapporteren, en de meetmethodes moeten worden verbeterd voor nauwkeurigere metingen. Ook moet er meer controle komen op de naleving van de regels. Het is belangrijk om de industriële uitstoot van schadelijke stoffen serieus te nemen, niet alleen voor de volksgezondheid en het milieu, maar ook voor de economie.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat met betrekking tot chemische veiligheid?
Doe nu de snelle risicoscan en ontvang een gratis overzichtsrapport.

Bron: Follow the Money | E-PRTR Database

13-06-2023

Lees onze laatste whitepaper

Praktijkreeks: Vervangingsbeleid in de praktijk bij Waterschap Zuiderzeeland

Vervanging van CMR-producten is een lastig vraagstuk. Het Waterschap Zuiderzeeland zette enige jaren geleden een vervangingsbeleid op voor CMR-houdende producten. Lees in deze praktijkreeks alles over hun pragmatische en breed gedragen aanpak. Mooie inspratie om zelf ook aan de slag te gaan met jouw vervangingsbeleid!

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.