Het exposoom onderzoek, blootstelling gevaarlijke stoffen

uu-logo

Stoffen kunnen diverse effecten hebben op het lichaam, bijvoorbeeld op de genen (tesamen het ‘genoom’), op eiwitten (het ‘proteoom’) en diverse andere ‘lagen’ in het lichaam. De optelsom van deze vaak samenhangende effecten als gevolg van blootstelling wordt het exposoom genoemd. Exposoom onderzoek geeft meer inzicht in welke (combinaties van) blootstellingen aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk en welke werkomstandigheden leiden tot gezondheidseffecten en ziekte bij (oud-)medewerkers. Deze inzichten bieden mogelijkheden voor de preventie van deze beroepsziekten.

Exposoom is de combinatie van alle blootstellingen aan gevaarlijke stoffen door de dag heen, niet alleen tijdens het werk, en het biologische effect van deze combinatie van blootstellingen op de gezondheid.

Onlangs is een artikel gepubliceerd door Anjoeka Pronk, senior scientist Risk Analysis van TNO, en Roel Vermeulen, hoogleraar milieu-epidemiologie en exposoom analyse van UU, waarin de kansen beschreven zijn van toepassing van het exposoom onderzoek voor  effectievere preventie van (beroeps)ziekten.

Het toepassen van het exposoom onderzoek

Door toepassing van het exposoom onderzoek valt in de toekomst ook meer en meer te achterhalen waarom de ene medewerker niet ziek wordt en de andere, werkzaam in precies dezelfde omgeving, wel. Het onderzoek kan inzichtelijk maken hoe een combinatie van verschillende blootstellingen samen kunnen leiden tot gezondheidseffecten en wat de eerste tekenen van negatieve effecten van de blootstelling zijn (‘early warning signals’).

Door deze kennis kunnen risico’s beter en sneller beoordeeld worden en kan het beleid worden aangescherpt. Beleid en regulering worden door middel van onderzoeken als deze meer (door wetenschappelijke) data gedreven.

Download het onderzoek

Zie ook Blootstelling berekenen in 5 stappen

 

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

Whitepaper laboratorium

Whitepaper: Werken met gevaarlijke stoffen in het laboratorium

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.