FNV pleit voor vliegende brigades Arbeidsinspectie

Richt bij de Arbeidsinspectie een aantal mobiele brigades in en verscherp de meldingsplicht van beroepsziekten voor werkgevers en bedrijfsartsen. Dat stelt de FNV voor om het aantal ziekten en sterfgevallen als gevolg van werk terugdringen.

De grootste vakbond presenteert morgen een 4-puntenplan ter gelegenheid van Workers Memorial Day (28 april). Ook in Nederland gaan ieder jaar meer dan 3.000 mensen eerder dood door een ongeluk of door werkgerelateerde ziekte, meestal kanker.

Voortaan meldplicht ook voor werkgever

Wanneer iemand een beroepsziekte oploopt, moet de bedrijfsarts dit volgens de FNV voortaan melden aan zowel de werkgever als het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Zo ontstaat eindelijk een goed overzicht van de plekken waar beroepsziekten voorkomen. Vervolgens moet de werkgever de beroepsziekte ook meteen melden aan de Arbeidsinspectie. Nu hoeft dat nog niet.

Coen van der Veer, dagelijk bestuur FNV: ‘Het is een groot probleem dat we niet weten waar beroepsziekten voorkomen, omdat bedrijfsartsen in de meeste gevallen beroepsziekten niet melden. Wij willen daarom ook de werkgever verantwoordelijk maken. En wat ons betreft komt er op niet-melden een forse boete te staan.’

Meteen ter plekke onderzoek

Het nieuwe meldsysteem maakt meteen het werk van de Arbeidsinspectie een stuk gemakkelijker. Die kan direct ter plekke onderzoeken wat er aan de hand is en zo nodig maatregelen nemen om werknemers te beschermen tegen risico’s.

Coen van der Veer: ‘We zien op dit moment een opeenstapeling van incidenten en schandalen rond gevaarlijke stoffen als Chroom 6, BPA PX10. Ik heb het gevoel dat we hier als maatschappij de greep op dreigen te verliezen. En dat is niet goed.’

De belangrijkste ziektecategorieën bij sterfte door werk zijn: kanker (1.350), hart- en vaatziekten (800) en longaandoeningen (570). Ook komen jaarlijks in Nederland ongeveer 200 miskramen voor als gevolg van het werk van één van de ouders.

4 teams in de regio

Een andere wens van de FNV zijn vliegende brigades van Arbeidsinspecteurs, die net als politie of brandweer kunnen uitrukken als sprake is van ongezonde en gevaarlijke werkplekken. Te denken valt aan in eerste instantie 4 regionale teams, elk bestaande uit 4 inspecteurs.

Coen van der Veer: ‘Het lijkt me nuttig als die teams ook onaangekondigd direct ter plaatse kunnen controleren bij verdenking van ernstige risico’s, zoals blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Op dit moment wordt nog vooral rekening gehouden met de vraag of een controle de werkgever wel uitkomt. Die krijgt daardoor de tijd krijgt om de werkplaats schoon te vegen en op te poetsen.’

 Bron http://m.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2016/april/-FNV-pleit-voor…

Deel op social media:

Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer

Risicovolle stoffen in MKB, een veilige weg naar beheer

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.