Blootstelling aan giftige chemicaliën is de afgelopen 40 jaar dramatisch toegenomen

Blootstelling aan giftige chemicaliën is de afgelopen 40 jaar dramatisch toegenomen en heeft rampzalige gevolgen voor onze gezondheid. Daarvoor waarschuwt de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen.

“We verdrinken onze leefwereld in ongeteste en onveilige chemicaliën en de prijs die we daarvoor zullen betalen geeft reden tot ernstige bezorgdheid,” aldus de organisatie in het International Journal of Gynecology and Obstetrics.

Greenpeace liet vorig jaar zien dat gevaarlijke chemicaliën alomtegenwoordig zijn. De milieuorganisatie onderzocht 82 producten in winkels in 25 landen van grote merken als H&M en C&A. Van de 82 producten bleken er 50 nonylfenolethoxylaten (NPE’s) te bevatten. Die breken af tot de hormoonverstoorder nonylfenol. Alle producten die werden onderzocht op hormoonverstorende PFC’s (perfluoroctylbromide), bleken positief.

De blootstelling aan chemicaliën, die onder meer in pesticiden en plastics zitten, is onder meer gelinkt aan miskramen, kanker, ADHD en voortplantingsproblemen. Het ligt in de lijn der verwachting dat het gebruik van de chemicaliën, waarvan het overgrote deel niet is getest op veiligheid, de komende tijd sterk zal toenemen. Door nieuwe verdragen zal de handel in de stoffen alleen maar makkelijker worden.

Blootstelling aan de chemicaliën wordt in verband gebracht met vele miljoenen doden, zo schrijft de groep, die artsen en ander verplegend personeel aanmoedigt om te pleiten voor beleid dat de blootstelling aan giftige chemicaliën vermindert.

 

 

 

 

Deel op social media:

Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.