AI maakt grote stappen in materiaalwetenschap

Laat je inspireren met het laatste nieuws.

Deel op social media:

Lees onze laatste whitepaper

CMR-stoffen en de vervangingsplicht

Gevaarlijke stoffen kunnen de veiligheid en gezondheid bedreigen van mensen die ermee werken. Daarom stelt de arbowetgeving er allerlei eisen aan. Voor kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting schadelijke stoffen, de CMR-stoffen, gelden aanvullende regels. Hoe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Benieuwd wat wij kunnen doen?

Plan een gratis kennismakings gesprek in, dan bespreken we de mogelijkheden!

AI maakt grote stappen in materiaalwetenschap

Recente door AI voorspelde kristalstructuren, zoals die van Google Deepmind’s GNoME en Microsoft’s MatterGen, markeren een revolutie in materiaalontwikkeling. Met respectievelijk 2,2 miljoen en 1 miljoen nieuwe (an)organische materialen overstijgen deze AI-algoritmen menselijke capaciteiten.

Deze ontwikkelingen voegen 381.000 stabiele structuren toe aan de International Crystal Structure Database ICSD, een enorme uitbreiding vergeleken met de circa 20.000 door mensen gecreëerde kristalstructuren. Hoewel het voorspellen van materialen een doorbraak is, blijft de praktische toepassing een uitdaging. Een volautomatisch robotlab slaagde erin 41 van de 58 voorspelde GNoME-structuren te produceren, maar grootschalige productie blijft onpraktisch.

Accelerating materials discovery with AI

Fotocredit: Google Deep Mind

Deze door AI aangedreven ontwikkelingen beloven een nieuwe fase in de chemie, maar roepen ook vragen op over haalbaarheid op grote schaal. Ondanks enig scepticisme onder wetenschappers over de impact op hun vakgebied, tonen GNoME en MatterGen een veelbelovende toekomst voor AI in de chemie.

Download whitepaper: CMR-stoffen en de vervangingsplicht

oe herken je CMR-stoffen, wat zijn die extra regels, wat is de vervangingsplicht en hoe doe je dat?

Misschien ook interessant voor jou.

Blijf als veiligheidsprofessional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Welke stappen kunt u nemen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie?

U kunt controleren of uw organisatie op hoofdlijnen veilig werkt met gevaarlijke stoffen en of dit conform de Nederlandse en Europese wetgeving REACH gebeurt.