Blootstelling aan een chemische stof kan leiden tot ernstige acute en lange-termijn verschijnselen. Dosis en duur van de blootstelling spelen een bepalende rol voor de aard en omvang van de schade.
Doordat het gebruik van chemische stoffen in ons dagelijks leven niet meer weg te denken is, zullen er altijd blootstellingen blijven optreden. Toch willen we de schade die dit voor de mens tot gevolg kan hebben, zoveel mogelijk beperken. Daarvoor hanteren we grenswaarden.
Het afleiden van grenswaarden is niet makkelijk en is wettelijk geregeld. Overheden hebben de taak dit te doen voor stoffen zonder eigenaar (zoals lasrook). Producenten of importeurs moeten moeten het voor ‘hun’ producten opstellen.
Voor calamiteiten zijn aparte interventiewaarden opgesteld.
Grenswaarden zijn afgeleid om schade aan de gezondheid van werkenden met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te beperken. Daarom zijn ze gebaseerd op de meest recente kennis en inzichten van deskundigen en worden daarom – indien nodig – jaarlijks aangepast. Het is daarom van groot belang om op de hoogte te zijn van de juiste grenswaarden en deze na te leven. Zowel door de werkgever als de werknemer.
Dit document beantwoordt de volgende vragen: